Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Současné evropské umění zaplní muzeum

Současné evropské umění zaplní muzeum

11. 10. 2024

Mezinárodní výstava PACKAGING je součástí uměleckého projektu, vzniklého ve spolupráci s BBK Bonn, Rhein – Sieg eV, Société Automne Paris Champs-Élysées, polským profesním sdružením výtvarných umělců ZPAP Katowice, holandským Stichting KunstWerkt, Schiedam a Městským muzeem a galerií ve Svitavách. Projekt běží od roku 2023 do roku 2025.

V tuto chvíli se již uskutečnily výstavy v německém Bonnu a Remagenu a nizozemském Schiedamu. Ve Svitavách, jako na jediném místě v České republice, bude výstava od 13. října do 17. listopadu 2024. Poté poputuje do Polska a na konec, jako kulturní vrchol, na Podzimním salon v Paříži ve Francii.

Svitavské muzeum a galerie je partnerem zajišťujícím kurátorský výběr české části výstavy. Je to pro nás velká čest, že se můžeme spolupodílet na tak významné a reprezentativní akci. Svitavany jistě potěší, že do kurátorského výběru se dostali významné české osobnosti současnosti jako Patrik Hábl, Anna Beata Háblová, Jan Lamr, Jitka Štenclová, Filip Dvorský, Pavel Tasovský a pět svitavských rodáků, jejichž práce jste v minulosti mohli vidět v našem muzeu a galerii, na Živé zdi nebo ve Venkovce. Jde o malíře Adama Kašpara, Leu Sehnalovou, fotografku Zuzanu Minx, Huga Adama Syčáka a v současnosti na Novém Zélandu žijící Lucii Blaževskou tvořící pod jménem Lucie Blaze. A k tomu ještě jeden rodák, Jan Vičar, který pro českou výstavu vytvořil speciální dílo s odkazem na svitavskou historii.

Slavnostní otevření proběhne v sobotu 12. října 2024 od 17 hodin. A pro všechny, kteří zvažují, že přijdou, máme skvělou zprávu v podobě hudebního překvapení. Nemůžeme prozradit více, nebylo by to překvapení.

Lea Sehnalová

vložila: Kateřina Kotasová