Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Známe vítěze 1. ročníku participativního rozpočtu

Známe vítěze 1. ročníku participativního rozpočtu

7. 10. 2024

Letos na jaře vyhlásilo město Svitavy první ročník participativního rozpočtu, ve kterém mohli během května občané Svitav starší 12 let podávat své návrhy, a to do dvou kategorií:

  • velké projekty s investicí do 400 000 Kč,
  • malé projekty s investicí do 100 000 Kč. 

Z došlých 25 návrhů jich po posouzení z hlediska proveditelnosti (reálná cena projektu, umístění projektu, kolize s připravovanými projekty města Svitavy v dané lokalitě aj.) zůstalo pro hlasování pět ve velké kategorii a tři v kategorii malé.

V průběhu září pro své favority hlasovalo elektronicky na webu projekty.svitavy.cz téměř 900 občanů Svitav starších 12 let. Při hlasovaní vždy rozdělili dva kladné a jeden záporný hlas. 

Dnes na svém jednání Rada města Svitavy schválila zahájení prací pro realizaci vítězných projektů. Oficiálně tak můžeme vyhlásit vítěze prvního ročníku.

V kategorii velký projekt zvítězil návrh Marie Mrázkové na rekonstrukci dětského hřiště v lesoparku u ulice Raisova (rozdíl kladné – záporné hlasy: 270 hlasů; druhý projekt v pořadí – Safepoint: 233 hlasů). Co přimělo autorku k podání? „Na ulici Raisova trvale žiji nejen se svou rodinou, naše děti si na hřišti hrají, ale poskytuji zde také logopedickou péči v ambulanci klinické logopedie. Od svých klientů vím, že hřiště využívají právě při návštěvách ambulance. Když jsem se dozvěděla o možnosti spoluúčasti občanů na plánování zlepšení města, vznikl nápad na možnou revitalizaci současného hřišťátka. Poté, co jsem námět podala, a započalo hlasování, jsem zjistila, že o opravu hřiště je velký zájem především mezi mladými rodinami v sousedství,“ popisuje vznik nápadu Marie Mrázková. 
Děti se tak v ulici Raisova na jaře dočkají v podstatě nového hřiště. Autorka návrhu si dala s přípravou velkou práci a projekt podala detailně zpracovaný: „Zpracování návrhu nebylo nikterak časově náročné. Náročný byl výběr vhodných prvků na hřiště. Inspiraci jsem hledala na stávajících hřištích a oslovila jsem společnost Hřiště hrou s.r.o., která ve městě již hřiště realizovala a ochotně zhotovila celkovou vizualizaci. O konzultaci jsem požádala i správce dětských hřišť, který mi dal doporučení ohledně moderních trendů a bezpečnostních aspektů. Tímto jim děkuji za spolupráci.

*ilustrační foto

 

V malých projektech se ukázalo, že rozvoj zázemí pro děti občany Svitav táhne, když nejvíce hlasů získal projekt na trampolínu v zemi (rozdíl kladné – záporné hlasy: 239 hlasů). Ta by měla být na jaře zabudována na dětském hřišti na stadionu. Původní návrh přitom počítal se dvěma trampolínami, ty by se ale společně s pracemi a přípravou terénu do rozpočtu 100 000 Kč nevešly. V tomto projektu tak po konzultaci s autorkou došlo k úpravě, díky které mohl návrh zůstat nadále „v soutěži“.

*ilustrační foto

 

Děkuji všem, kteří si dali práci s podáním návrhu a také všem, kteří se zapojili do hlasování. Z okolních měst víme, že získat dostatečný počet hlasujících nemusí být lehké. Proto mě velmi těší, že byl mezi svitavskými občany o hlasování takový zájem,“ vyzdvihl Svitavany starosta David Šimek a dodal: „V nejbližší době se sejdeme s pracovní komisí, první ročník vyhodnotíme a uděláme případné úpravy do ročníků dalších.“

Kateřina Kotasová