Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Protipovodňová opatření ve Svitavách zafungovala

Protipovodňová opatření ve Svitavách zafungovala

18. 9. 2024

Od léta roku 1997, kdy se řeka Svitava vylila z břehů a zasáhla několik částí našeho města, se začalo pracovat na protipovodňových opatření, která by město v případě potřeby ochránila nebo alespoň zmírnila případné škody. Uplynulý víkend ukázal, že se několikaletá práce vyplatila.

Od roku 1999 investovalo město Svitavy do protipovodňových opatření zhruba 67 milionů korun. Od roku 2003 do roku 2019 probíhaly v několika etapách stavební práce na korytě Svitavy, které měly zajistit ochranu před 50letou vodou. Koryto se opevnilo kamennými zídkami, přičemž vlastní tvar koryta co nejvíce respektoval charakter toku Svitavy. V úsecích, kde vlastníci mají své pozemky až po hranu koryta, byly zbudovány ochranné betonové parapetní zídky, případně pravoúhlé ochranné zdi. Došlo tak ke zkapacitnění koryta, zaklenutí i mostních objektů.

Kromě úpravy koryta Svitavy se také budovaly poldry – suché nádrže sloužící na jedné straně k zachycení vody v krajině, na straně druhé k záchytu vody, která by jinak při vydatných deštích způsobila rozlití vodních toků ve městě i v obcích níže po toku řeky. Takových poldrů máme kolem Svitav pět. Tři v Lačnově (jeden slouží za normálních okolností jako discgolfové hřiště), jeden v lokalitě pod „Vějířem“ a také poblíž ulice Pražská u výjezdu na Javorník. Právě ten zlákal řadu lidí, kteří se přišli podívat a vyfotit si tento zatopený „kráter“, ve kterém jindy nebývá téměř nic. Tentokrát v něm dosáhla hladina na kótu 448,4 m, což odpovídá zachycení 95.000 m3 vody. Do budoucna je v plánu zbudovat poldry ještě poblíž obchvatu a nově vznikající dálnice D35. 


Také obchvat, který změnil krajinný ráz, se ukázal jako další pomocník. Voda z polí, která v minulosti stékala s bahnem například ulicí Zámecká nebo Pod Viaduktem, se tentokrát v ulicích neobjevila. Ačkoliv od 12. do 15. září napršelo 189 mm, což je přibližně 1/3 ročního úhrnu srážek, nedošlo ve Svitavách, kromě několika vniknutí podzemní vody do sklepů a pár zatopených zahrad poblíž rybníka, k žádným větším škodám na majetku a je vidět, že zavedená protipovodňová opatření zafungovala. 

Jsem velmi rád, že se v minulosti povedlo vybudovat mnoho protipovodňových opatření, která pomohla město ochránit, že obyvatelé Svitav řešili nastalou situaci v klidu a v případě potřeby ochotně spolupracovali. Moc děkuji všem, kteří se podíleli na veškerých preventivních a kontrolních pracích, dobrovolným hasičům, pracovníkům Povodí Moravy, zaměstnancům SPORTESu či odboru životního prostředí. Také samozřejmě strážníkům městské policie, kteří nám pomáhali situaci zvládat a na které se mohli lidé obracet o pomoc dvacet čtyři hodin denně. Společnými silami a zavedenými protipovodňovými opatřeními se nám podařilo situaci velmi dobře zvládnout,“ vyzdvihl práci všech zúčastněných starosta David Šimek.

Kateřina Kotasová