Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Industriální Dny evropského dědictví

Industriální Dny evropského dědictví

11. 9. 2024

Každoročně se ve Svitavách připojujeme ke Dnům evropského dědictví, které otevírají dveře a brány k památkám a objektům, běžně nepřístupným. Svitavy patří k městům s bohatým industriálním dědictvím. Najdeme tu množství technických staveb a památek průmyslové architektury, proto se v letošním roce bude věnovat právě jim.

Dny evropského dědictví ve Svitavách proběhnou v neděli 15. září 2024. Uskuteční se v někdejší mechanické tkalcovně Johanna Heinricha Bergmanna, kterou většina Svitavanů zná jako provoz 03 národního podniku Vigona nebo jako dnešní Svitap sleep well s.r.o. (ulice U Stadionu 994).

Nejprve se od 14:00 uskuteční přednáška Jana Zikmunda a Jana Červinky z Výzkumného centra průmyslového dědictví, které funguje v rámci Fakulty architektury ČVUT v Praze. Tématem bude ochrana a péče o průmyslové dědictví České republiky.

Od 15:00 bude následovat přednáška Hynka Stříteského, který přítomné posluchače seznámí s industriálním dědictvím našeho města. Sluší se také připomenout, že akce se může uskutečnit díky souhlasu a podpoře Moniky Vinklerové, jednatelky společnosti Svitap sleep well s.r.o.

Hynek Stříteský

vložila: Kateřina Kotasová