Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » ze zářijového jednání zastupitesltva

ze zářijového jednání zastupitesltva

10. 9. 2024

Po letním období se zastupitelé sešli ke svému dalšímu jednání v pondělí 9. září.

V úvodu zasedání vzali na vědomí "Zprávu o plnění plánu a rozpočtu města Svitavy a jím zřízených organizací za první pololetí letošního roku". Z ní vyplývá, že město za první pololetí vykazovalo přebytek hospodaření ve výši přibližně 55,5 milionu korun, který je dán především plněním daňových příjmů a prozatímním nižším čerpáním kapitálových výdajů, kdy během prvního pololetí probíhá vždy spíše příprava a soutěžení investičních akcí. I tak se již ale podařilo zahájit stavební práce u větších akcí, jako je rekonstrukce krytého plaveckého bazénu, zatrubnění Studeného potoka či napojení průmyslové zóny na obchvat. Další skutečností, která příznivým způsobem ovlivnila podobu rozpočtu, je výplata pohledávky z účtu u Sberbank CZ ve výši téměř 70 milionů korun.

V druhém bodě vzali zastupitelé na vědomí výroční zprávy o činnosti majetkoprávního, kontrolního a finančního výboru. 

V majetkoprávních úkonech, kde se především schvalují prodeje a odkupy pozemků, schválili zastupitelé mj. uzavření „Darovací smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic s.p.“ na převod pozemku, na němž v rámci akce „Zvýšení bezpečnosti chodců na ulici Poličská Svitavy“ vybudovalo město chodník. V jiném z bodů zastupitelé schválili darování pozemku o výměře 17 302 m2 u obchvatu Hasičskému záchrannému sboru Pardubického kraje, na kterém bude vystavěn nový areál hasičské stanice. Ten v budoucnu zkrátí dojezdové časy u zásahů při mimořádných událostech na nové silnici I/43 zejména ve směru na Březovou nad Svitavou, Moravskou Třebovou či Opatov a především na nově budovaný dálniční tunel na D35 mezi obcemi Dětřichov a Kunčina u Moravské Třebové. Projekt za přibližně 400 milionů korun, na kterém se město bude podílet přispěním právě tohoto pozemku, by měl být dokončen v roce 2029, kdy by také mělo dojít ke zprovoznění všech úseků aktuálně stavěné D35. 

Nejvíce času zabrala zastupitelům tradičně část operativních zpráv, kde mj:

  • Vzali na vědomí zprávy o výsledku kontroly hospodaření a závěrečný účet dobrovolného svazku obci Mikroregion Svitavsko za rok 2023.
  • Schválili rozšíření obsahu Změny č. 5 Územního plánu Svitavy, který projednávali již na červnovém zasedání. Po jeho schválení totiž obdržel odbor výstavby, jako pořizovatel a úřad územního plánování, další návrhy na rozšíření Změny č. 5. Včerejší zastupitelstvo tak například schválilo změnu pozemků společnosti SEEIF Ceramic, a.s., která měla v ulici Milady Horákové výrobní závod, v němž ukončila svoji činnost, na nový stav OV (občanská vybavenost). Investor v této lokalitě plánuje výstavbu bytových domů o kapacitě cca 100 bytů a součástí je také zprůchodnění prostoru do ulice Kijevská.  Naopak zastupitelstvo neschválilo změnu pozemku v městské části Čtyřicet Lánů ze současného stavu ZV (plochy veřejné/sídelní zeleně) na plochy SM (smíšené obytné). Důvodem bylo, že pozemek nacházející se ve svažitém terénu není svojí rozlohou ani umístěním vhodný pro výstavbu rodinného domu. Bude tak ponecháno jeho stávající využití jako sídelní zeleň.
  • Vydali obecně závaznou vyhlášku o stanovení místního koeficientu pro jednotlivé skupiny nemovitých věcí s účinností od 1. 1. 2025 ve výši 1,5. Od roku 1994 město Svitavy uplatňuje koeficient 1,5 u rekreačních budov, garáží a staveb pro podnikání, který stanovilo obecně závaznou vyhláškou vydanou na základě ustanovení § 11 odst. 6 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí. Vzhledem k tomu, že novelou zákona bylo toto ustanovení nahrazeno novým, bylo nutné vydat novou obecně závaznou vyhlášku, kterou stávající koeficient nahradí od 1. 1. 2025 zavedením místního koeficientu pro jednotlivou skupinu nemovitých věcí (rekreační budovy, garáže a stavby pro podnikání). Vzhledem k tomu, že výnos daně z nemovitých věcí slouží k financování údržby, oprav a čištění komunikací a chodníků, provozu a oprav veřejného osvětlení či údržby veřejného prostranství a zeleně a náklady na tuto veřejnou službu se každoročně zvyšují, nabízelo se po 30 letech nějaké navýšení jako možné řešení. Zastupitelé se proto k této problematice sešli již minulý týden na speciálním semináři a prozatím se rozhodli koeficient nezvyšovat. 
  • Svěřili místostarostovi Pavlu Čížkovi zastupování města Svitavy při stavebním řízení v rámci příprav investičních akcí města (jednání s orgány státní správy a územní samosprávy v rámci investiční výstavby, se správci a vlastníky technické infrastruktury, projektanty a vlastníky aj.)
  • Schválili realizaci projektu Svitavy a Vambeřice – tradice mechanických betlémů z programu Interreg Česko–Polsko 2021–2027 Městskému muzeu a galerii ve Svitavách.
  • Schválili zvýšení investičního příspěvku o 4 000 000 Kč příspěvkové organizaci Městské muzeum a galerie ve Svitavách z důvodu poskytnutí příspěvku na spoluúčast v rámci projektu Tradice mechanických betlémů.
  • Schválili zvýšení neinvestičního příspěvku Středisku volného času ve Svitavách o 65 000 Kč, především na opravu zázemí sportovního areálu hřiště Lačnov.
  • Schválili záměr realizace plánované akce „Rekonstrukce kanalizačního přivaděče na ČOV v úseku šachty 14-16“, která by se dle harmonogramu měla provádět od letošního listopadu do konce března 2025. 
  • Schválili rozpočtové opatření, kterým se provádí změna rozpočtu města Svitavy pro rok 2024 na celkovou částku 894 872,9 tis. Kč.

 

Na konci programu vždy zůstává prostor pro přítomné zastupitele a občany probrat různá témata. Včera se diskuze týkala například proběhlé opravy silnic 1. třídy ve městě, kdy zastupitelé poukazovali na horší úseky ve městě směrem na Litomyšl. Právě ulice Pražská by se v druhé polovině září měla také dočkat opravy. Pardubický kraj se zde chystá ke kompletnímu odfrézování povrchu 1,8 km dlouhého úseku. V této souvislosti je dobré připomenout, že správa zmíněných silnic není záležitostí města a jejich opravy ani město provádět tedy nesmí. O tom, jaké jsou druhy komunikací nebo kdo jaký typ spravuje, se přehledně dočtete například na webu Správy a údržba silnic Pardubického kraje.

Otevřelo se také téma změny letní úřední doby, kvůli které se na zastupitele Haralda Čadílka obraceli nespokojení občané. Na vedení úřadu se ovšem doposud s připomínkami nikdo neobrátil. Pokud byste se chtěli k této záležitosti vyjádřit, je nejvhodnější kontaktovat tajemníka úřadu lubomir.dobes@svitavy.cz

Příští zasedání proběhne v pondělí 21. října. Opět se ho bude možné účastnit osobně, sledovat ho v přímém přenosu na městském YouTube kanálu, případně zhlédnout ze záznamu.

Veškeré materiály z jednání naleznete v sekci „zastupitelstvo města“.

Kateřina Kotasová