Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » ZŠ Sokolovská slaví šedesátiny

ZŠ Sokolovská slaví šedesátiny

28. 8. 2024

„Dne 1. září 1964 se splnilo dlouholeté přání mnoha svitavských rodičů: jejich děti poprvé vešly do nové školy na Sokolovské ulici. Bylo tím odstraněno směnné vyučování ve městě a žactvu se dostalo krásné, účelně řešené školy. Zahájení vyučování na ZDŠ proběhlo docela normálně, bez slavnostních řečí, bez účasti veřejnosti. Jen učitelé očekávali žáky, aby je usměrnili do jednotlivých tříd.“ (úryvek ze školní kroniky)

Letos v září oslaví svitavská „Sokolka“ významné jubileum – 60 let svojí existence. K této příležitosti bude v září vycházet volné pokračování časosběrného almanachu k 50. výročí, jež bude dokumentovat nejen uplynulých deset let, ale také bude jeho podstatná část tentokrát věnována lidem, bez nichž by se škola neobešla, tj. pedagogům. Na jeho stránkách se tak bude nacházet výčet všech učitelů, kteří na škole působili od jejího založení v roce 1964 až po současnost, a to včetně fotografií. Slavnostní křest almanachu se uskuteční 2. září a navazovat na něj bude Den otevřených dveří pro veřejnost, na nějž jste všichni srdečně zváni. 

Více než půl století dlouhé působení naší školy lze označit v novodobé historii Svitav už za poměrně úctyhodný věk. Její minulost se již pomalu, ale jistě stává součástí kulturně-historického pozadí, jež utváří identitu našeho města. Podle římského úsloví „historia magistra vitae“ nám tak i ona skýtá řadu možností k tolik důležité reflexi našich dějin, jejímž východiskem by mělo být hledání cesty směrem k lepší budoucnosti. Od našich učitelských předchůdců se můžeme i v současnosti lecčemu přiučit, nechat se inspirovat a možná, pokud se jim budeme snažit porozumět, budeme i o krok blíž tomu lépe porozumět sami sobě a době, ve které nyní žijeme. Poučení je nutno hledat nejenom v tom pozitivním, ale je nezbytné čelit i negativním aspektům naší minulosti: „Do plánu jsme si dali jako hlavní část zlepšit narušený poměr žáků i některých učitelů k politice naší strany a našim spojencům, hlavně k SSSR.“ (ze školní kroniky, školní rok 1970/71, sekce „Výchovně-vyučovací část“) 

A do dalších let vykročme jistě, za doprovodu slov prvního ředitele školy, pana Jaroslava Křivky: „Za mnohými stručnými větami nebo konstatováním je skryto mnoho úsilí, přesvědčování, pochyb, doufání a hlavně víry v dobrého českého učitele.“ (ze školní kroniky, 1967)

Vojtěch Kopecký, ZŠ Sokolovská

vložila: Kateřina Kotasová