Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Užijte si naplno nabídku muzea

Užijte si naplno nabídku muzea

8. 7. 2024

Během léta můžete k návštěvě svitavského muzea využít rozšířené otevírací doby. Muzeum a galerie bude otevřeno od úterý do neděle v čase 9:00–12:00 a 13:00–17:00 hodin.

Již tradičně pořádá svitavské muzeum a galerie ve svých dílnách a na zahradě řemeslná odpoledne pro veřejnost. Letos budou Dny otevřených ateliérů připraveny 17. a 18 července od 14 do 18 hodin. Na každý den je pamatováno zejména na rodiny s dětmi, ale své si najdou jistě všechny věkové skupiny. Na programu budou nejen ukázky řemeslné výroby a prodej výrobků, ale také dílničky, kde si zájemci řemeslo budou moci doslova osahat.

Ve středu 17. července se můžete těšit na skleněné vitráže, broušení skla bruskou, točenou keramiku, modelování keramických předmětů, malování hrnečků, ale také na fotografický koutek a patchworkovou výrobu.

Ve čtvrtek 18. července se naladíme na kovářství, drátenictví, odlévání kovů, řezbářství, pletení z rákosí a vrbového proutí i zkoušku kamenické tvorby, paličkování či plstění. Oba dny budeme pamatovat i na dílničky pro nejmenší. Většina řemeslných dílen, kde vznikne výrobek, který si odnesete domů, bude zpoplatněna symbolickou částkou za materiál. Na tuto akci se nemusíte objednávat předem.

O prázdninách rovněž tradičně proběhne týden workshopů pro děti od 8 do 15 let, a to od 29. července do 2. srpna, každý den bude o děti postaráno od 8 do 16 hodin. Kapacita je omezena na 10 osob. Na každý den máme připraveno jiné řemeslo. V letošním roce dokonce některé dny budeme půlit a vytvářet dva různé výrobky se dvěma odborníky z různých oborů. Cena jednoho dne je 850 korun (v ceně je zahrnut rovněž oběd). Pondělí bude ve znamení výroby skleněných vitrážových svícnů dle fantazie dětí. V úterý budeme pracovat na broušení skleniček za pomoci brusek a odpoledne si vyrobíme masky. Ve středu se vydáme poznávat přírodu a čeká nás cestování. Ve čtvrtek budeme péci chleba z kvásku a odpoledne pracovat na odlévání krásného kovového šperku. V pátek nás čeká výroba z přírodních materiálů, které nás obklopují, a grafická dílna, kde budeme experimentovat s tisky a vyrábět sadu razítek pro další využití doma. Týden je doslova nabitý činnostmi a zajímavou výrobou různorodých předmětů. Cílovou skupinou jsou děti, které se neradi nudí a rádi poznávají něco nového. Stačí si jen vybrat. Celý týden je zvýhodněn cenou 4000 korun. V případě zájmu se ozvěte a přihlaste na tel. 734 809 565, nebo lektor@muzeum.svitavy.cz.

Jitka Olšánová


Léto bude patřit také dvěma mimořádným výstavám. 

V přízemí najdete výstavu Svitavský motosalon aneb historií motocyklu křížem krážem, která se zabývá vývojem motorismu se zvláštním zaměřením na české firmy a motocykly. Velká pozornost je rovněž věnována historii motorismu na Svitavsku. Pro děti a mládež je navíc připravena herna. Školám a letním táborům nabízíme speciální výukové programy.

Druhá netradiční výstava předních českých umělců Patrika Hábla a Anny Beaty Háblové Hory a Místa přetvořila galerijní prostor svitavského muzea v neobvyklou vizuální podívanou. Obří svitky, výrazné barvy a mezi řádky skryté příběhy, to vše můžete objevovat v meditativně laděné expozici, jejíž návštěva bude pro všechny silným zážitkem. 

Hynek Stříteský a Lea G. Sehnalová
 


vložila: Kateřina Kotasová