Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Nejlepší stromolezci míří do Svitav

Nejlepší stromolezci míří do Svitav

24. 6. 2024

O uplynulém víkendu patřil park Jana Palacha Svitaverně, festivalu dobrého jídla, pití a zábavy. Koncem tohoto týdne se do něj pro změnu sjedou nejlepší stromolezci, nejen z naší země, aby se utkali na 23. mistrovství ČR ve stromolezení. Vzhledem k tomu, že MČR je národní soutěží s nadnárodní účastí, budete moci ve Svitavách vidět evropskou špičku (například závodníky ze Španělska, Itálie, Rakouska, Slovenska, Polska či Maďarska). Čeští stromolezci, kteří se soutěže účastní, nemají tuto disciplínu jako svůj koníček, ale své povolání. Jedná se tedy o odborníky, kteří běžně pečují o stromy ve městech, parcích a podél komunikací.

Park Jana Palacha budou pořadatelé připravovat již od středy 26. června, a z důvodu této akce tak bude částečně omezen pohyb po parku nebo parkování v jeho blízkosti. Soutěžit se bude v pátek a v sobotu, na programu je pět disciplín:

  • práce v koruně,
  • záchrana zraněného,
  • instalace lana do koruny,
  • rychlostní výstup po větvích,
  • výstup po laně. 

Soutěžní program začne v pátek 28. 6. v 8:30 hodin a skončí okolo 15. hodiny. V sobou dopoledne budou soutěže probíhat od 8 do 12 hodin a od 13 hodin je na řadě velké finále MASTERS, ve kterém bude bojovat v mistrovském klání o zisk titulu pět nejlepších mužů a tři nejlepší ženy.

Součástí mistrovství bude také doprovodný program, který v pátek obstarají zajímavé workshopy či prodejní výstavy pomůcek pro arboristiku a údržbu zeleně obecně.

Ve čtvrtek 27. června pořádá v zasedací místnosti MěÚ Svitavy (T. G. Masaryka 25) Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu od 8:30 hodin jednodenní konferenci s názvem Koncepční přístup k péči o veřejnou zeleň v obcích. Konference je určena především zástupcům měst a obcí, kteří pečují o veřejná prostranství sídel, úředníkům samosprávy měst a obcí z oblasti správy zeleně, majetku a investic, úředníkům státní správy z oblasti ochrany přírody a krajiny, ale také pracovníkům městských služeb či jiných subjektů z řad krajinářských architektů, arboristů a zahradníků. Partnery této akce jsou město Svitavy, Pardubický kraj a Sportes Svitavy s.r.o. Na konferenci je možné se přihlásit ZDE, více informací se o ní dočtete také níže v příloze.

V letním kině od 21:30 hodin můžete 27. a 28. června v rámci doprovodného programu zhlédnout tři dokumentární filmy: Zasaďme se o stromy, Geoderma – živý plášť Země a Tajemné stromy na Pohansku.

Do parku jste srdečně zváni!

 

Kateřina Kotasová