Úvod » O městě » Aktuálně » Tiskove Zpravy » Z ČERVNOVÉHO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA SVITAVY

Z ČERVNOVÉHO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA SVITAVY

18. 6. 2024

Zastupitelé města Svitavy se ještě před letním obdobím sešli ke svému jednání v pondělí 17. června. Nejvíce diskuzí vyvolaly návrhy obsahu Změny č. 5 územního plánu, které nakonec byly schváleny v upraveném návrhu na usnesení. 

Na začátku jednání zastupitelé schválili účetní závěrku a závěrečný účet města Svitavy za rok 2023. Podle něj skončilo rozpočtové hospodaření města v loňském roce přebytkem ve výši téměř 23,5 milionu korun. Především díky vyššímu plnění daňových příjmů a nižšímu čerpání výdajů oproti rozpočtu. Například na investice nebylo vyčerpáno v rozpočtu předpokládaných 81,7 milionu korun, které se tak přesunuly na realizaci plánovaných akcí do roku 2024.

Další část jednání patřila několika zprávám, které zastupitelé vzali na vědomí, konkrétně:
Zpráva o stavu požární ochrany ve městě Svitavy; Zpráva Policie ČR; Zpráva o činnosti Městské policie Svitavy za rok 2023; Zpráva o činnosti v oblasti prevence kriminality ve Svitavách v roce 2023; Rozbor přestupků zpracovaných v roce 2023 na MěÚ Svitavy. 
Z jednotlivých zpráv vyplývá, že bezpečnostní situace je ve Svitavách dlouhodobě stabilní. Pár zajímavých čísel loňského roku:
•    Ve Svitavách bylo registrováno 199 spáchaných trestných činů.
•    Na území města Svitavy bylo řešeno 160 dopravních nehod podléhajících oznamovací povinnosti.
•    Strážníci Městské policie Svitavy řešili v průměru 12 událostí denně.
•    Odbor dopravy měl na úseku bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích ke zpracování 8 336 přestupků. Díky radarům bylo zaznamenáno 7 670 přestupků a 666 případů tvořily ostatní přestupky. Z radarů bylo přitom zjištěno překročení rychlosti v 1 931 případech ve Svitavách a v obci Opatov v 5 739 případech.
•    Díky preventivním programům je na Svitavsku udržován stále nízký počet činů jinak trestných u dětí do 15 let i počet provinění u mladistvých do 18 let, v roce 2023 konkrétně 8 pachatelů.

 

Po majetkoprávních úkonech, kde se většinou schvalují prodeje a odkupy pozemků, přišly na řadu operativní zprávy.

Hned první bod týkající se obsahu Změny č. 5 Územního plánu Svitavy vyvolal nucenou přestávku kvůli úpravě návrhu usnesení. K úpravě došlo z důvodu možného hlasování o prvním bodu, zahrnujícím část pozemku parc. č. 1831/11, k.ú. Svitavy-předměstí, zvlášť. Pro schválení u něj bylo 6 zastupitelů z potřebných 14, a tak tento pozemek nyní určitě zůstane v současném stavu NZ – plochy zemědělské. Zbylé navrhované úpravy obsahu Změny č. 5 Územního plánu zastupitelé schválili. O vydání samotné Změny č. 5 Územního plánu budou zastupitelé rozhodovat až v budoucnu poté, co obsah změny projde posuzovacím správním procesem.

Dále zastupitelé mj. schválili:
•    Poskytnutí neinvestiční dotace pro společnost SVITAVSKÝ BASKET ve výši 700 000 korun na úhradu části provozních nákladů týmu Tuři Svitavy v nadcházející sezóně 1. basketbalové ligy.
•    Poskytnutí neinvestiční dotace ve výši 318 000 korun z Fondu regenerace památek pro společnost MistyComp a.s. na opravu střešní krytiny domu na náměstí. Vzhledem k tomu, že město Svitavy nevlastní většinu objektů na náměstí Míru, nabízí majitelům výrazný finanční příspěvek dosahující až 50 % nákladů na opravy budov v historickém centru. Tímto způsobem chce podpořit udržovaný stav nemovitostí v centru města.
•    Vydání obecně závazné vyhlášky města Svitavy o nočním klidu.

 

V posledním bodě zastupitelé schválili rozpočtové opatření, kterým se provádí změna rozpočtu města Svitavy pro rok 2024 na celkovou částku 880 165 500 korun. Změny obsahují například:

•    Dotaci z Pardubického kraje ve výši 500 000 korun na realizaci Přírodní stezky ve Svitavském lese, kde dojde k vybudování šesti nových stanovišť a prodlouží se tak možná procházka z Langerova lesa do okolí Svitav. 
•    Výplatu pohledávky z účtu u Sberbank CZ, kdy město Svitavy po téměř dvou letech získalo zpět 95 % z celkové částky, tedy téměř 69,7 milionu korun. Aby nedošlo k narušení vyrovnanosti rozpočtu, budou o tuto částku navýšeny rozpočtové příjmy s tím, že prostředky budou ponechány na účtu města k využití v příštím období.

Další jednání zastupitelstva proběhne v pondělí 9. září 2024.
 

Kateřina Kotasová