Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » z červnového jednání zastupitelstva

z červnového jednání zastupitelstva

18. 6. 2024

Ještě před letním obdobím se zastupitelé města Svitavy sešli ke svému dalšímu jednání v pondělí 17. června.

Hned v prvním bodě schválili účetní závěrku a závěrečný účet města Svitavy za rok 2023. Podle něj skončilo rozpočtové hospodaření města v loňském roce přebytkem ve výši téměř 23,5 milionu korun. A to především díky vyššímu plnění daňových příjmů a nižšímu čerpání výdajů oproti rozpočtu. Například na investice nebylo vyčerpáno v rozpočtu předpokládaných 81,7 milionu korun, které se tak přesunuly na realizaci plánovaných akcí do roku 2024.

Další část jednání patřila několika zprávám, které zastupitelé vzali na vědomí (Zpráva o stavu požární ochrany ve městě Svitavy; Zpráva Policie ČR; Zpráva o činnosti Městské policie Svitavy za rok 2023; Zpráva o činnosti v oblasti prevence kriminality ve Svitavách v roce 2023; Rozbor přestupků zpracovaných v roce 2023 na MěÚ Svitavy). Ze zpráv vyplývá, že bezpečnostní situace je ve Svitavách dlouhodobě stabilní. Uvádíme pár zajímavých údajů…

 

Policie ČR

  • V celém OOP Svitavy bylo registrováno 365 trestných činů, z toho zhruba třetinu tvoří majetkové trestné činy. Objasněnost přesáhla v loňském roce hranici 80 %. Přímo ve Svitavách bylo registrováno 199 spáchaných trestných činů.
  • V roce 2023 bylo na území města Svitavy řešeno 160 dopravních nehod podléhajících oznamovací povinnosti. Nejrizikovějším typem pozemní komunikace z pohledu nehodovosti byly opět místní komunikace. Řidičem motorového vozidla bylo zaviněno 149 dopravních nehod, cyklisty 8 a chodci 3 dopravní nehody. Ve Svitavách nebyla žádná z dopravních nehod smrtelná, v katastru Moravského Lačnova došlo k 1 smrtelné nehodě.

 

Městská policie

  • Za rok 2023 bylo na Městské policii Svitavy v rámci informačního systému „Událost“, který sepisuje veškeré události ohlášené jakýmkoliv způsobem, evidováno celkem 4476 událostí, na které museli strážníci nějakým způsobem reagovat. To je v přepočtu více než 12 řešených událostí denně.
  • Celkový počet přestupků projednaných příkazem na místě se zvedl na 2 747, přičemž v 1 910 případech byla uložena pokuta příkazem na místě. Celková výše pokut uložených strážníky příkazem na místě činila 765 700 Kč.
  • Ke konci roku 2023 spravovala MP 146 obrazů z kamerového systému. V loňském roce přitom přibyla kontrolovaná místa zvláště v okolí náměstí Míru (například u světelného přechodu, v ulici Jiráskova, v ulici Vojanova). Aktuálně byla nyní spuštěna také nově umístěná kamera v ulici Kpt. Jaroše u firmy Sacharčuk, která snímá místo výjezdu a vjezdu na obchvat. 

 

Prevence kriminality

  • V oblasti tzv. sociální prevence byl stěžejním projekt „Svitavy – Resocializační program pro predelikventy a jejich rodiny - 2023“, který se skládá z několika aktivit (mentorská asistence, výcvik sociálních dovedností pro predelikventy, právní poradenství pro rodiny aj.). Město Svitavy na něm spolupracuje s místními partnery - Bonanzou Vendolí, SVP Svitavska a Krizovým centrem J. J. Pestalozziho.
  • Díky preventivním programům je stále udržován nízký počet činů jinak trestných u dětí do 15 let i počet provinění u mladistvých do 18 let, který na Svitavsku v loňském roce čítal 8 pachatelů.
  • V roce 2023 zaznamenalo KC J. J. Pestalozziho 25% nárůst dětských a mladistvých uživatelů služeb, na který muselo reagovat navýšením úvazku dětského psychologa. Mezi problémy se objevovalo sebepoškozování, poruchy příjmu potravy, suicidální pokusy, úzkosti, útěky z domova, transgender, neschopnost zvládnutí docházky do školy a další. 

Připomínáme, že se děti a mladiství mohou přímo obracet se svými problémy na několik svitavských organizací, kde s nimi jejich situaci proberou odborní pracovníci, a to se zachováním anonymity. 

 

Přestpuky

  • Odbor dopravy měl v roce 2023 na úseku bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích ke zpracování 8 336 přestupků. Z radarů bylo oznámeno 7 670 přestupků a 666 případů tvořily ostatní přestupky. Z radarů bylo přitom zjištěno překročení rychlosti v 1 931 případech ve Svitavách a v obci Opatov v 5 739 případech.
  • Od roku 2023 nově řeší správní orgán rovněž i přestupky podle školského zákona. V průběhu loňského roku byly oznámeny 3 přestupky, a to ve dvou případech nepřihlášení dítěte k zápisu k povinné školní docházce a v jednom případě zanedbávání péče o povinnou školní docházku.
  • Stejně jako v letech předchozích tvořily opět největší skupinu z projednávaných věcí přestupky proti občanskému soužití, konkrétně 268 přestupků. Jedná se zejména o ublížení na zdraví, vyhrožování újmou na zdraví, schválnosti, jiná hrubá jednání nebo hrubé urážky na cti, a to jak mezi rodinnými příslušníky, tak i o neshody a narušené vztahy mezi sousedy, známými nebo cizími lidmi. 

 

Po majetkoprávních úkonech, kde se většinou schvalují prodeje a odkupy pozemků, přišly na řadu operativní zprávy.

Hned první bod týkající se obsahu Změny č. 5 Územního plánu Svitavy vyvolal nucenou přestávku z důvodu úpravy návrhu usnesení. K úpravě došlo kvůli možnému hlasování o prvním bodu, zahrnujícím pozemek u výjezdu z města směrem na Javorník (poblíž objektu Qanto), zvlášť. Pozemek označený jako plochy zemědělské jím mohl být v budoucnu v této změně ÚP změněn na plochu výroby a skladování. S tímto návrhem možné změny se neztotožňovali někteří občané Svitav, stejně tak někteří ze zastupitelů napříč politickými subjekty. Po úpravě návrhu usnesení hlasovalo pro schválení tohoto bodu pouze šest zastupitelů ze čtrnácti potřebných, a tak odsouhlasen nebyl. Zbylé navrhované úpravy týkající se obsahu Změny č. 5 Územního plánu zastupitelé odsouhlasili. V této věci je důležité uvést, že včera zastupitelé pouze schvalovali návrh obsahu Změny č. 5 územního plánu. O vydání samotné změny územního plánu budou rozhodovat až v budoucnu poté, co změna projde posuzovacím správním procesem.

Dále zastupitelé mj. schválili:

  • Poskytnutí neinvestiční dotace pro společnost SVITAVSKÝ BASKET ve výši 700 000 korun na úhradu části provozních nákladů týmu Tuři Svitavy v nadcházející sezóně 1. basketbalové ligy.
  • Poskytnutí neinvestiční dotace ve výši 318 000 korun z Fondu regenerace památek pro společnost MistyComp a.s. na opravu střešní krytiny domu na náměstí. Vzhledem k tomu, že město Svitavy nevlastní většinu objektů na náměstí Míru, nabízí majitelům výrazný finanční příspěvek dosahující až 50 % nákladů na opravy budov v historickém centru. Tímto způsobem chce podpořit udržovaný stav nemovitostí v centru města.
  • Vydání obecně závazné vyhlášky města Svitavy o nočním klidu.

 

V posledním bodě jednání zastupitelé schválili rozpočtové opatření, kterým se provádí změna rozpočtu města Svitavy pro rok 2024 na celkovou částku 880 165 500 korun. Změny zahrnují například:

  • Dotaci z Pardubického kraje ve výši 500 000 korun na realizaci Přírodní stezky ve Svitavském lese, kde dojde k vybudování šesti nových stanovišť a prodlouží se tak možná procházka z Langerova lesa do okolí Svitav. Projekt zahrnuje instalaci tří informačních tabulí, čtyř herních prvků, šesti tematických laviček a dvou odpadkových košů. Z rozpočtu odboru životního prostředí bude použito na dofinancování projektu 700 000 korun.
  • Výplatu pohledávky z účtu u Sberbank CZ, kdy město Svitavy po téměř dvou letech získalo zpět 95 % z celkové částky, tedy téměř 69,7 milionu korun. Aby nedošlo k narušení vyrovnanosti rozpočtu, budou o tuto částku navýšeny rozpočtové příjmy s tím, že prostředky budou ponechány na účtu města k využití v příštím období.

Veškeré materiály vztahující se k jednání najdete v sekci ZASTUPITELSTVO.

Další jednání zastupitelstva proběhne v pondělí 9. září 2024.

 

Kateřina Kotasová