Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Co končí v našich černých popelnicích?!

Co končí v našich černých popelnicích?!

17. 6. 2024

Téma poplatku za odpad, odpadového hospodářství a nakládání s odpady dlouhodobě rezonuje nejen ve Svitavách.

Od ledna roku 2021 platí nový zákon o odpadech, který postupně až do roku 2029 zdražuje v ČR skládkování komunálního odpadu. Od roku 2030 se dokonce počítá s úplným zákazem skládkování dále využitelného odpadu. Hlavním cílem této novely je, aby skládkování či jiné formy odstranění odpadu byly až posledním, nejméně preferovaným způsobem nakládání s odpadem.

Od roku 2021 jsou tak stanoveny váhové limity na občana, které určují, kolik kilogramů maximálně by měl jeden občan města vyprodukovat. Pokud je tento limit překročen, platí město za uložení na skládku již vyšší finanční obnos. Současně je také řešeno množství míry vytříděného odpadu, která by měla v roce 2030 dosáhnout 60 %. V opačném případě opět bude město nuceno zaplatit sankci.

Pro představu, pro rok 2023, kdy v průměru jeden Svitavan vyprodukoval za rok 201,47 kg odpadu, platil limit 180 kg na občana. Pro letošní rok se přitom limit ještě o deset kilogramů ponížil. 
Z obou hledisek tedy vyplývá, že je nutné ve Svitavách ideálně snížit množství vyprodukovaného odpadu a zároveň zvýšit míru třídění. Podle analýzy roku 2023 je potenciál třídění ve městě stále velký. 

Chcete vědět, co končí v černých nádobách určených na směsný komunální odpad? Přijďte na zajímavý rozbor odpadu, který pořádáme se společností EKO-KOM. 
V pátek 21. června budou v devět hodin vysypány na předem připravené místo na náměstí Míru (před školou) dvě hromady odpadu, jedna z rodinné a jedna z bytové zástavby. Pracovníci externí společnosti GREEN Solution následně provedou u každé kupy rozbor odpadu a vytřídí složky, které by v černých popelnicích nemusely / neměly končit. Zároveň bude na místě probíhat edukativní činnost a můžete se tak dozvědět spoustu zajímavých věcí nejen o tom, jak správně třídit. Akce skončí okolo 14. hodiny a místo bude opět uklizeno.

KateřinaKotasová