Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Dětská scéna ve Svitavách již po třinácté

Dětská scéna ve Svitavách již po třinácté

10. 6. 2024

Svitavy mají tu čest již po třinácté hostit národní přehlídku dětského divadla a dětských recitátorů s názvem Dětská scéna.

Každý rok máme u nás jedinečnou možnost vidět ty nejzajímavější a nejinspirativnější inscenace dětských divadelních, loutkářských a recitačních souborů z celé ČR a také ta nejlepší vystoupení dětských recitátorů. Ale Dětská scéna není jen o jednotlivých inscenacích a sólových výstupech. Jak pro recitátory, tak pro soubory a jejich vedoucí je připravena řada dílen a také bohatý doprovodný program. Děti navštíví komentované prohlídky našeho muzea, projdou si Sváťovu zážitkovou cestu a Vodárenský les, kde s pomocí průvodce spatří různé druhy flóry a fauny a zahrají si třeba discgolf či minigolf.

 

V recitaci bude Svitavy letos reprezentovat Madlenka Pavlíčková s textem Stephena Leacocka: Jak se dožít 200 let. Budeme jí držet palce, ať mezi dalšími osmdesáti recitátory její výkon vynikne. Svitavy však mají svého zástupce i na poli inscenací. Maxmilián Šimek z Dramatické školičky obdržel na krajské přehlídce cenu za tvořivý samostatný výstup s loutkami a byl s inscenací ŽABA nominován právě na Dětskou scénu a také na Loutkářskou Chrudim. Takže i Maxovi přejeme hodně štěstí a stejně tak nadšené publikum jako na Fandově dýchánku. 

Přehlídka, které je letos již 52 let, probíhá od 7. do 13. června ve Fabrice, Trámu, Tyjátru, Kině Vesmír a dokonce i ve farní stodole… ale hloučky rozesmátých dětí s oranžovými plátěnými taškami určitě potkáte po celém městě. Krásné je to, že některé z těch dětí, které zde před lety byly jako účastníci, se nyní začínají vracet třeba jako vedoucí souborů či seminaristé. A pořád na Svitavy vzpomínají v dobrém a s úsměvem, což je vlastně nepřímý důkaz toho, že tato přehlídka má smysl, a že Svitavy mají nejen u dětských divadelníků dobré jméno.

Michal Kadlec


PROGRAM PRO VEŘEJNOST

CELÝ PROGRAM PŘEHLÍDKY

vložila: Kateřina Kotasová