Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Finanční podpora spolkům

Finanční podpora spolkům

13. 5. 2024

Cílem Operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK) je podpora rozvoje otevřené a vzdělané společnosti založené na znalostech a dovednostech, rovných příležitostech a rozvíjející potenciál každého jednotlivce, která povede k růstu konkurenceschopnosti České republiky a zlepšení životních podmínek jejích obyvatel.

Aktuální výzva č. 02_24_031 Šablony pro neformální vzdělávání je velkou příležitostí pro spolky k získání financí pro rozvoj práce s dětmi a mládeží.

Přehled šablon:

  1. Vzdělávání pracovníků v neformálním vzdělávání
  2. Vzdělávání dobrovolníků v neformálním vzdělávání
  3. Spolupráce pracovníků v neformálním vzdělávání
  4. Spolupráce dobrovolníků v neformálním vzdělávání
  5. Inovativní vzdělávání dětí a mládeže v neformálním vzdělávání
  6. Odborně zaměřená tematická a komunitní setkávání v organizacích neformálního vzdělávání

 

Podporované aktivity jsou rozděleny do následujících tematických bloků:

  • osobnostně sociální a profesní rozvoj pracovníků a dobrovolníků v neformálním vzdělávání,
  • podpora inovativního vzdělávání dětí a mládeže v neformálním vzdělávání,
  • spolupráce s rodiči dětí a mládeže a veřejností.

 

Oprávněnými žadateli podpory jsou soukromoprávní subjekty, jejichž hlavním účelem není vytváření zisku a které současně vykonávají veřejně prospěšnou činnost s právní formou (ONFV):

  • spolek (pokud obsahuje pobočné spolky, je žadatelem hlavní spolek),
  • ústav,
  • obecně prospěšná společnost,
  • účelové zařízení registrovaných církví a náboženských.

S ohledem na zjednodušenou formu žádosti i vyúčtování jsou šablony velkou příležitostí pro spolky rozvinout svoji práci s dětmi a mládeží. Výzva není určena pro spolky zapsané v rejstříku sportovních organizací. Žádosti za spolky s celostátní působností (Skaut, Pionýr, Hasiči, A-TOM, LLM, Brontosaurus apod.) již podávaly jejich ústřední organizace, takže tato výzva se netýká pobočných spolků těchto celostátních organizací.

Spolkům s místní působností pomáhají Krajské rady dětí a mládeže (RDM). Protože v Pardubickém kraji nemá RDM personální kapacitu pro zpracování žádostí, bude pardubickým spolkům pomáhat  Rada dětí a mládeže Královéhradeckého kraje.  
V případě dotazů se můžete obracet na místopředsedkyni rady Ing. Ludmilu Pohankovou - 608 812 232, ludmila.pohankova@rdmkhk.cz nebo projektovou manažerku Bc. Janu Čápovou - 604 315 833, jana.capova@rdmkhk.cz.
Příjem žádostí o podporu bude ukončen poté, co finanční objem v podaných žádostech o podporu dosáhne 120 % výše alokace výzvy, nejpozději 30. 8. 2024 ve 14:00:00. 

Pro více informací navštivte stránku OP JAK.

Kateřina Kotasová