Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Tříkrálová sbírka ve Svitavách

Tříkrálová sbírka ve Svitavách

3. 1. 2024

Svátek Tří králů je dvanáctým dnem Vánoc a toto sváteční období ukončuje. U nás je s ním také neodmyslitelně spjata největší dobročinná sbírková akce v České republice, Tříkrálová sbírka.
Sbírka se pořádá od roku 2000 a za celou svoji existenci se v ní podařilo vybrat už 1,5 miliardy korun. Dobrovolní koledníci, kterých se každoročně zapojí do akce přes 70 tisíc, v ní šíří mezi lidmi poselství milosrdné lásky a prosí přitom o příspěvek pro lidi v nouzi. Sbírka je tak svátkem solidarity a umožňuje začít nový rok dobrým skutkem, ať už dárcům či samotným koledníkům.

Koledníci k vám ve Svitavách mohou zavítat od pátku 5. ledna do neděle 7. ledna a požehnat vašemu obydlí nápisem K+M+B+. A co vlastně nápis znamená? K+M+B+ nejsou první písmena jmen králů, jak by se mohlo zdát, ale zkratkou pro „Christus mansionem benedicat“ („Kristus ať obydlí žehná“). Tři křížky mezi písmeny pak symbolizují nejsvětější Trojici, tedy Otce, Syna a Ducha svatého.

Koledníka Tříkrálové sbírky poznáte podle kasičky označené logem Charity České republiky. Kasička je zapečetěna, na pečeti je razítko příslušného obecního úřadu. Vedoucí skupinky má u sebe průkazku koledníka, která ho pověřuje ke koledování. Na průkazce najdete podpisy odpovědných osob, případně i razítko diecézní Charity. Údaje na průkazu koledníka musí souhlasit s údaji v jeho průkazu totožnosti, který si dárce může taktéž vyžádat. Číslo kasičky souhlasí s číslem průkazky.

 

Jak můžete v Tříkrálové sbírce přispět?

1/ Koledníkům do pokladničky ve dnech 5.-7. 1. 2024.

2/ Do statických pokladniček rozmístěným na různch místech ve Svitavách. Kasička je vždy zapečetěna a má logo Charity České republiky.

3/ Platbou pomocí QR kódu (pro Charitu Svitavy je nastaven variabilní symbol 777970064).

4/ Online koledou věnovat finance online (po výběru částky můžete zadat konkrétní charitu).

5/ Prostřednictvím jednorázové nebo trvalé DMS ve tvaru:
DMS KOLEDA 30 nebo DMS TRV KOLEDA 30
DMS KOLEDA 60 nebo DMS TRV KOLEDA 60
DMS KOLEDA 90 nebo DMS TRV KOLEDA 90   
DMS KOLEDA 190 nebo DMS TRV KOLEDA 190

Pro bezhotovostní dary je sbírka otevřená po celý rok.

 

Výnos sbírky je rozdělen podle předem daného klíče:  65 % vybraných prostředků se vrací charitám, které je vykoledovaly, 15 % je určeno na velké diecézní projekty, 10 % putuje do krizového fondu, odkud jsou uvolněny při mimořádných událostech, a na pomoc v zahraničí, 5 % využije na své projekty Charita Česká republika, 5 % tvoří zákonné režie sbírky.

Charita Svitavy výtěžek sbírky použije na podporu charitních sociálních a zdravotních služeb ve svitavském regionu a také na přímou sociální pomoc lidem v našem regionu (pokud víte o někom, komu by bylo třeba z Tříkrálové sbírky pomoci, stačí Charitu Svitavy kontaktovat na tks@svitavy.charita.cz).
Za jakoukoliv vaši pomoc Charita Svitavy předem děkuje!

Kateřina Kotasová