Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Dopravní omezení v ulici Milady Horákové

Dopravní omezení v ulici Milady Horákové

20. 11. 2023

Objízdná trasa, která znepříjemnila řidičům dopravu ve městě, by měla dnešním dnem skončit. Od úterý 21. listopadu (v nočních hodinách) již vozidla jedoucí po I/35 ve směru z Litomyšle na Moravskou Třebovou budou moci Svitavy klasicky objíždět a průjezd městem by měl být klidnější. Dopravě zanedlouho také ulehčí spuštění obchvatu, které je plánováno na 19. prosince. Díky ukončení objížďky bude moci být v ulici Milady Horákové spuštěna oprava související s novým zatrubněním Studeného potoka.

Již několik let je v ulici dopravní omezení, kvůli kterému je jeden jízdní pruh využívám pouze ke stání vozidel. Pod silnicí totiž vede zatrubněné koryto Studeného potoka, které je v havarijním stavu a z důvodu zachování bezpečnosti není možné vjíždět vozidly na vozovku přímo nad jeho zatrubněním. Koryto Studeného potoka bylo v minulosti otevřené a napájelo městský rybník nacházející se v místě současného koupaliště. Později bylo koryto u budovy současného gymnázia svedeno pod zem a zatrubněno.

Rekonstrukci zatrubnění potoka bylo třeba řešit společně s přeložkami a novými trasami kanalizací a vodovodů, jež si vynucují přeložení ostatních inženýrských sítí. Zpracování projektu tak zabralo téměř tři roky a samotná realizace první části potrvá přibližně roky dva. Vzhledem ke složitosti prací je navíc celá akce rozdělena do etap. 

Ta první, zahrnující úsek od křižovatky ulic Milady Horákové a Tyrše a Fügnera po začátek zahrady mateřské školy v ul. Milady Horákové, začne zítra. Práce si vyžádají v místě dlouhodobé dopravní omezení. Ulice Milady Horákové bude uzavřena od křižovatky s ulicí Tyrše a Fügnera zhruba po budovu mateřské školy minimálně do 30. 11. 2024. Uzavřena bude také samotná křižovatka, ve které budou nyní práce probíhat nejintenzivněji a s jejímž celkovým zprůjezdněním se počítá předběžně v květnu 2024. Do té doby ovšem bude ulice Tyrše a Fügnera slepá a z Wolkerovy aleje do křižovatky také nebude umožněn vjezd. 

Vzhledem k ukončení objížďky přes město a spuštění provozu obchvatu v druhé půli prosince předpokládáme, že s dopravním omezením se budou muset vyrovnat především místní obyvatele, kteří budou pro průjezd městem využívat hlavní silnici I/34 nebo si najdou vhodné zkratky,“ nepředpokládá větší dopravní komplikace místostarosta Pavel Čížek.

Po dokončení této první etapy se práce v ulici přesunou dál směrem ke krytému bazénu. 

Dopravní omezení bude v místě zahájeno solečně s pracemi začátkem příštího týdne. Předem děkujeme všem řidičům za respektování dočasného dopravního značení a trpělivost při průjezdu kolem staveniště.

Kateřina Kotasová