Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Blanka Čuhelová převezme ocenění

Blanka Čuhelová převezme ocenění

6. 10. 2023

V pořadí již 24. laureátkou výroční ceny Svitavského klubu Laurus, která se uděluje osobnostem, které se zasloužily o slávu a věhlas města, o rozvoj, propagaci a reprezentaci Svitav, se stala Blanka Čuhelová, emeritní ředitelka Městského muzea a galerie ve Svitavách.

Blanka Čuhelová (*1957 ve Svitavách) absolvovala zdejší gymnázium, následně Masarykovu univerzitu v Brně. Od roku 1976 pracovala na různých pozicích ve svitavském muzeu, od roku 1992 až do odchodu do důchodu v roce 2020 jako ředitelka. Hned po roce 1989 se věnovala vybudování nové tváře muzea, které do té doby bylo expozicí dělnického hnutí a KSČ, a vzkříšení svitavské kultury.

Podílela se na úpravách budovy muzea, vytvářela koncepci výstavní činnosti, zasloužila se o vrácení původních sbírek muzea, budovala nové sbírkové fondy, podílela se na záchraně a evidenci pozůstatků původního knižního fondu Ottendorferovy knihovny a vybudovala nové stálé muzejní expozice: Historie praní, Hledání hvězdy Davidovy a Labyrint svitavských příběhů. Velkou pozornost věnovala výtvarníkům svitavského okresu. Od roku 1990 navazovala kontakty s původními německými obyvateli Svitav. Byla u zrodu některých svitavských kulturních aktivit, např. Vánoc nebo Velikonoc v muzeu, masopustního průvodu městem, Řezbářského memoriálu A. Petruse nebo forem venkovního umění – Živá zeď, galerie Venkovka, Klicperka. Řídila opravy Ottendorferovy knihovny, pomáhala s rozjezdem Muzea esperanta.

Z velkých projektů spojených s Blankou Čuhelovou nelze nepřipomenout Hledání hvězdy Davidovy, a to včetně každoročního organizování nebo spoluorganizování projektových akcí, přednášek a workshopů, nebo projekt muzejních animací, organizaci muzejních příměstských táborů apod. A nelze opomenout její zásluhu o navrácení svitavského betléma a zrekonstruování této památky.

Blanka Čuhelová je od roku 2002 zastupitelkou, dlouhá léta pracuje v kulturní komisi města.

Blanka Čuhelová převezme výroční cenu klubu Laurus v prostorách Ottendorferovy knihovny v neděli 8. října 2023 v 16 hodin. Cena jí bude udělena za přínos svitavské kultuře. Veřejnost je na slavnostní akci, při které vystoupí mj. také František Černý z Čechomoru se svými přáteli, srdečně zvána.

Milan Báča

vložila: Kateřina Kotasová