Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Bonanza pomáhá dětem a rodinám už 20 let

Bonanza pomáhá dětem a rodinám už 20 let

3. 10. 2023

Výsledky města Svitavy v oblasti práce s predelikventy i delikventy, kterou zabezpečuje ve Svitavách Platforma pro bezpečnost, veřejný pořádek a prevenci kriminality, patří dlouhodobě mezi nejlepší v České republice, zvláště v oblasti mladistvých. Podle výroční zprávy v roce 2022 pokračoval pokles počtu činů jinak trestných u dětí do 15 let i počet provinění u mladistvých do 18 let. V loňském roce v obou kategoriích byli podle Policie ČR zaznamenáni pouze 3 pachatelé. To je oproti 83 pachatelům v roce 1999, kdy se s preventivním působením ve Svitavách začínalo, velký úbytek. Pokles počtu pachatelů však bohužel neznamená výrazně pozitivní změny v chování řady nezletilých nebo mladistvých a je proto třeba s nezletilými stále pracovat. Na speciálním resocializačním programu pro znevýhodněné, ohrožené a rizikové děti a jejich rodiny spolupracuje město Svitavy především s Centrem J. J. Pestalozziho a také s Bonanzou Vendolí. 

Právě Bonanza Vendolí je již 20 let jedním z hlavních partnerů města v oblasti sociální prevence. Pomáhá zejména znevýhodněným dětem a jejich rodinám v obtížných životních situacích ve dvou nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež (ve Svitavách a ve Vendolí) a v sociálně aktivizačních službách pro rodiny s dětmi, kde pracuje ročně se 70 rodinami. V roce 2022 průměrně navštěvovalo každý nízkoprahový klub denně patnáct dětí ve věku 8 až 26 let. „Dostávají se k nám děti, které mají své dětské problémy, které jsou ohrožené, u kterých hrozí nějaké rizikové chování nebo které mají problémy se sociálními vztahy. Těmto dětem v nízkoprazích pomáháme s řešením jejich problémů, s rozvojem jejich osobnosti, podporujeme u nich samostatnost i zodpovědné chování“, přibližuje klienty zakladatelka Bonanzy Lenka Buchtová a dodává: "Ve Vendolí pak v nízkoprahu Prevence s Bonanzou využíváme k podpoře dětí vesnického prostředí, statku a zvířat."

V letošním roce rozjeli zaměstnanci Bonanzy projekt Bez udidla k zodpovědnosti – intervenční programy pro ohrožené děti a rodiny v regionu Svitavska, který je finančně podporován z programu OPZ+ Ministerstva práce a sociálních věcí. Jeho hlavním cílem je realizace programů zaměřených na přímou práci s dětmi a rodinami díky pěti programům, které se vzájemně doplňují.

Dětem, které mají problémy s učením, pomáhají po celý rok mentoři z řad středoškoláků v rámci programu Učení je fajn. Nejenže s mladšími dětmi proberou potřebné učivo, ale také jim ukazují, jak se učit nebo v rámci her prohlubují sociální interakci. „Období covidu a hojné užívání sociálních sítí se podepsalo na ztrátě či oslabení mnohých sociálních dovedností. Děti, a lidé obecně, najednou neví, jak mají komunikovat, jak navazovat a udržet vztahy. Děti mívají častěji poruchy řeči nebo se neumí dobře vyjadřovat,“ popisuje dnešní hlavní problémy Lenka Buchtová.

Podpoře sociálních dovedností dětí se proto věnují hned dva programy: K sobě blíž a K sobě ještě blíž. Programy se pořádají 3x ročně a spočívají v tom, že se děti se sociálními pracovníky deset po sobě jdoucích sobot setkávají na statku ve Vendolí, kde se vždy věnují jednomu tématu (zvládání emocí, řešení konfliktů, rodina, agresivita, respekt, zdravý životní styl apod.). Den mívá část teoretickou, kterou doplňuje osvojení si získaných znalostí v praxi. K tomu je v Bonanze často využívaná metoda hiporehabilitace, tedy prostřednictvím aktivit s koňmi, což je v ČR v oblasti poskytování sociálních služeb unikátní záležitost. 


Vzhledem k tomu, že největší vliv mívají na děti rodiče, jsou hned dva programy Rodina spolu zaměřené přímo na celé rodiny. Nejdříve mají během jednoho odpoledne rodiny možnost seznámit se s prostředím statku ve Vendolí a poznat, jak práce v Bonanze probíhá. V drtivé většině případů jsou poté namotivovány k pokračování hledání cest, které jim pomohou s řešením jejich problémů. Následují dva pobytové víkendy, kde má rodina možnost prožít společné zážitky při aktivitách s koňmi, u opékání buřtů, na hřišti, při procházce… Rodiče se mohou svěřit se svými starostmi a mohou se poradit, jak postupovat při jejich řešení. Děti si užijí zábavy a společně se naučí, jak komunikovat s koňmi i lidmi na statku. Účast na programu tak upevňuje rodinné vztahy a komunitní vazby. Celá rodina navíc prožije spoustu společných okamžiků také s terénními sociálními pracovnicemi a případná následná spolupráce je nejen příjemnější, ale mívá mnohem větší efekt.

Více informací o činnosti Bonanzy, programech, možnostech podpory, či pořádaných akcích se dozvíte na www.osbonanza.cz

Kateřina Kotasová