Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Dny evropského dědictví ve smutečním hávu

Dny evropského dědictví ve smutečním hávu

13. 9. 2023

V letošním roce se Svitavy opět připojí k mezinárodním Dnům evropského dědictví. Zaměříme se, pro někoho možná trochu překvapivě, na svitavskou smuteční obřadní síň.

A proč můžeme tuto stavbu směle označit za součást našeho kulturního dědictví? Patří k významným a působivým veřejným budovám ve stylu brutalismu, architektonického slohu, který svůj výraz čerpá primárně z estetiky pohledového betonu. Mezi další známé brutalistní stavby patří například obchodní domy Kotva v Praze a Prior v Olomouci, karlovarský hotel Thermal či dnes již neexistující administrativní budova Transgasu v Praze.

Autory svitavské smuteční obřadní síně byli architekti Pavel Kupka a Bohumil Blažek, kteří ke spolupráci přizvali Markétu Lierovou a zejména výraznou osobnost české výtvarné scény, malíře, grafika a sochaře Karla Nepraše. Architekturu i výzdobu stavby spojuje tematika plynutí času a koloběhu lidského života (sluneční hodiny, plastiky siluet ženských a mužských postav na fasádě, katafalk, svrchní osvětlení atd.). Zbývá dodat, že projektové práce započaly v roce 1969 a realizace skončila terénními úpravami v roce 1973.

Dny evropského dědictví ve Svitavách proběhnou v neděli 17. září 2023. Nejprve od 14:00 se přímo ve smuteční síni uskuteční přednáška docentky Radomíry Sedlákové na téma Stavby posledního rozloučení, na kterou od 15:00 naváže původem svitavský architekt Radim Oblouk, který přítomné posluchače seznámí se samotnou stavbou svitavské smuteční obřadní síně. Sluší se připomenout, že akce se může uskutečnit díky souhlasu a podpoře společnosti Pohřební služba Svitavy.

Hynek Stříteský

vložila: Kateřina Kotasová