Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » XIII. Memoriál Aloise Petruse

XIII. Memoriál Aloise Petruse

25. 8. 2023

V pondělí 28. srpna se sjedou do Svitav již potřinácté řezbáři, aby vyrobili nové dřevěné sochy, které budou zdobit různá zákoutí ve městě. 

Letošním tématem jsou dopravní prostředky a autory nových plastik budou Romana Krestýnová, Petr Steffan, František Moravec, František Malý a Wit Pichursi.

Přijďte v pondělí 28. srpna v 18 hodin do muzejních zahrad na zahájení XIII. Memoriálu Aloise Petruse. Těšit se můžete na koncerty dvou svitavských skupin, Do větru a Točkolotoč, připraveno pro vás bude také drobné občerstvení.
Do zahrad můžete ovšem zavítat také v průběhu celého týdne, abyste se podívali, jak se dřevěné plastiky tvoří. Nebo na slavnostní předání hotových soch starostovi města, v sobotu 2. září v 16 hodin.

Kdy a proč se v našem městě sochy objevily? Připomeňme si to...
V letech 1999–2000 probíhala velká rekonstrukce stadionu, jeho proměna z původně pouze sportovního areálu v příjemné místo pro sport, procházky a aktivní užívání si volného času. Úpravám však musely z bezpečnostních důvodů ustoupit staré topoly okolo atletického oválu. Když odchází stromy, odchází kus našeho života, našich vzpomínek a tehdy vznikl nápad, který se zpočátku zdál na pomezí fantazie. Při asanaci starých stromů byla v areálu ponechána torza kmenů, a ty byly poskytnuty k dispozici řezbářům. A tak se postupně výtvory přírody začaly potkávat s lidskýma rukama a stromy se v průběhu let měnily v umělecká díla. A protože propojení sportu a umění se ukázalo jako velmi šťastné, přibývají  každý rok nové sochy z již dovezeného materiálu. Pro naši radost, ale i k posezení či hře našich dětí. S ceduličkou, na které najdete název, rok vzniku i jméno autora. Tak vítejte v městě řezbářů! 

Kateřina Kotasová, Blanka Čuhelová