Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Přírodní úkaz Jakub Kolář

Přírodní úkaz Jakub Kolář

20. 7. 2023

Čtyři vítězství ve čtyřech zahraničních závodech Spartan race v Rakousku a Chorvatsku bral o minulých víkendech Svitavák Jakub Kolář.

V rakouském St. Pölten startoval už před dvěma lety. Tehdy šlo o Jakubův první závod v kategorii elite mimo Českou republiku, na jehož startu se poprvé postavil proti závodníkům, které znal dosud jen z videozáznamů. Po dvou letech se tedy vrátil a pokrok je více než patrný.

První rakouský závod o prvním červencovém víkendu představoval 10,9 kilometru, 120 metrů převýšení a 25 překážek. Bahenní příkop, náskok v běhu, nošení řetězu a ručkování, členitá trasa, částečně pod bahnem, běh po loukách, křovím a lesy. Druhý beast (21 km, 200 metrů převýšení, 34 překážek) měl start asi 10 kilometrů od finiše na náměstí Rathausplatz. „Odtud jsme běželi podél řeky Traisen na vojenskou základnu. Prvních deset kilometrů bylo hodně běžeckých po asfaltu a travnatých cestách, několik překážek, přebrodění řeky. Rychlý běh vytvořil náskok před soupeři, takže nevadilo, že Jakub lehce minul oštěp a čekalo ho trestné kolečko s řetězem. „Jsem velmi spokojený, že se mi rakouský víkend takto vydařil,“ komentuje svitavský závodník dvě zlaté medaile z Rakouska.

O minulém horkém víkendu zažilo Chorvatsko velkou premiéru, závod Spartan race se v této zemi konal poprvé. Sobotní závod nabídl sportovcům dvacetikilometrovou rychlou trať s broděním vodou, křovím, během po rozpáleném asfaltu. Aktuální teplota se pohybovala kolem 34 stupňů. „Překážky se mi zdolávaly s lehkostí, každý náběh do vody byl za odměnu,“ usmívá se svitavský borec. Překvapily ho třeba dlouhé okruhy u břemen, celou trať popisuje jako psychicky velmi náročnou. Nedělním okruhem s délkou 11,7 kilometru doslova prolétl a opět stanul na stupni nejvyšším. „To teplo bylo hodně o psychice a touze závod dokončit a nevzdat se,“ vrací se Jakub k parnému závodu. Posílá díky všem, kteří mu fandí a podporují ho. „Velmi mě to těší a motivuje k tomu, abych makal a dále se zlepšoval,“ dodává skromně.
Petra Soukupová

Dlouhý rozhovor s Jakubem najdete v aktuálním vydání zpravodaje   Naše město.