Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » výzva rodičům

výzva rodičům

11. 7. 2023

Také o prázdninách se mohou děti dostat do „průšvihu“ ...

Vážení rodiče, další školní rok je za námi a nastává doba letních prázdnin. Je to období, na které se děti těší, většinou si ho dovedou i náležitě užít.

Zkušenosti z minulých let nám však ukazují, že je třeba ze strany vás, rodičů, velké obezřetnosti, aby nedošlo k situacím, které by mohly děti ohrozit v oblasti jejich bezpečí a zdraví, ale i situacím, které by mohly nepříznivě ovlivnit jejich budoucí život. Stává se, že se do evidence oddělení prevence a SPO dostávají děti, které dosud neměly žádné problémy.  Často na to má vliv parta, kdy děti mají touhu stát se jejími plnohodnotnými členy, a to bez ohledu na hranice a pravidla, které mají z rodiny nastaveny.

Rodiče někdy přehlížejí varovné signály, které jejich dítě vysílá, a potom jen již „hasí požár“. Určitě je na místě s dětmi smysluplně využít dny prázdninového volna a nemusí to být nutně drahé aktivity. Čas, který věnujete svému dítěti, je to, co má nevyčíslitelnou cenu.

Nezapomeňte také na staré dobré pravidlo „důvěřuj, ale prověřuj“.

Ať jsou tedy prázdniny obdobím jak odpočinku a nových pozitivních zážitků pro děti, tak i dobou společně strávených chvil s rodinou.  
 

Jitka Říhová, kurátorku pro mládež

 

vložila: Kateřina Kotasová