Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Jakub Kolář a jeho brněnská vítězství

Jakub Kolář a jeho brněnská vítězství

28. 6. 2023

Svitavák Jakub Kolář absolvoval další ze závodních víkendů série závodů Spartan Race. Masarykův okruh v Brně přinesl na trati „super“ (10 kilometrů a 25 překážek) rychlý závod a vítězství a také nečekanou zkušenost na trati „beast“ (20 kilometrů a 30 překážek).

Po mistrovství Evropy v Andoře, extrémním horském závodě, se Jakub vrátil zpět do rychlé lokality. Sobotní závod na trati super připravil zpestření v podobě překážky sandbag carry s kombinací podlézání pod ostnatým drátem. „Závod byl celkově hodně rychlý, trasa členitá. Hodně mi sedl a podařilo se mi v něm zvítězit, což jsem sám nečekal, protože na startu bylo hodně kvalitních běžců,“ říká skromně dvaadvacetiletý borec.

Po rychlé trati super přišel nedělní beast se slunečným počasím, takže každá občerstvovací stanice byla pro závodníky skutečnou odměnou. Jakubovi se prý běželo velmi dobře, nohy měl lehké. Až na posledním tříkilometrovém úseku, před velkou sérií překážek, pociťoval menší krizi, ale náskok udržel až do cíle. Závod dokončil s náskokem 4 minut a 39 sekund (!) před druhým Pavlem Hrdinou. „Po pár minutách v cíli jsem zjistil, že mi udělili penalizaci +10 minut za neodběhnutí trestného kolečka u prvního oštěpu, takže jsem se propadl na 4. místo,“ líčí Jakub lehký šok po druhém závodě. „Pocit vítězství mi nikdo nevezme, myslím, že jsem předvedl skvělý výkon,“ dodává Jakub Kolář.

Co se vlastně během závodu beast stalo? Při prvním hodu oštěpem Kuba oštěp prohodil tak, že byl ve vzduchu, ale nebyl zapíchnutý v balíku. „Věděl jsem, že to neplatí a chystal jsem se jít na trestný okruh, ale dobrovolník na mě křičel: dobré, dobré, že to platí a že mám pokračovat. Takže v tom zmatku a plně v závodním módu jsem poslechl dobrovolníka a pokračoval v závodě,“ vzpomíná Jakub na okamžiky ze závodu. Po doběhnutí vyslechl verdikt, že mu byla udělena penalizace za to, že neabsolvoval trestný okruh, proto se v konečném pořadí propadl na 4. místo. „Chyba byla na obou stranách. Moje ta, že jsem poslechl dobrovolníka a nešel handicap, jak jsem si to vyhodnotil. A chybou byl bohužel i fakt, že na tak stěžejní překážce, jakou je oštěp, stál nezkušený dobrovolník, který mě úplně zmátl,“ hodnotí Jakub zpětně nedělní závod. Dodává, že každý, kdo běžel někdy jakýkoliv závod, dobře ví, že přemýšlení v závodě je úplně jiné než v klidu. „Pro mě je to ponaučení pro příště. Když dojde k podobné situaci, raději nebudu poslouchat dobrovolníka a vyhodnotím si situaci podle své intuice a samozřejmě podle pravidel, které všichni dobře známe,“ je si mladý závodník dobře vědom, jak se zachová. Rozhodně neměl důvod na trestné kolo nejít, neboť absolvování handicapu by výsledek neovlivnilo, Jakub měl velký náskok před druhým borcem.

Jeho spolubojovníci Pavel, Jakub a Stefan pak překvapili podruhé v nedělním závodě, když se vzdali svého pořadí od prvního do třetího místa a darovali Kubovi trofej za první místo. „Smekám před jejich soudržností a projevem podpory. Kluci, děkuji, vážím si toho,“ oceňuje Jakub krásné sportovní i lidské gesto. Petra Soukupová

Foto: Filip Kolář