Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » TREND JEDNOSMĚRNÝCH ULIC ZAVÍTÁ DO SVITAV

TREND JEDNOSMĚRNÝCH ULIC ZAVÍTÁ DO SVITAV

28. 6. 2023

S přibývajícím množstvím aut na silnicích se komplikuje také doprava. Ve městě tak přibývají ulice, ve kterých je čím dál složitější prokličkovat mezi zaparkovanými vozidly. Řidiči se často dostávají do nepříjemných, někdy i nebezpečných, situací, kdy musí s vozidlem couvat do křižovatky, aby z protisměru mohlo projet jiné auto.

Město Svitavy má k dispozici zpracované dopravně-inženýrské analýzy, které posuzují dopravní situaci v různých oblastech města (bezpečnost, plynulost, dopravní značení apod.). Na jejich základě tak budou postupem času ve Svitavách aplikovány změny v dopravě.  

Jednou z prvních úprav je zavedení jednosměrných ulic. „Na dopravní systém, který zavede jednosměrné ulice, je nutné pohlížet jako na celek. Zavedením jednosměrky v jedné ulici, které by se tak z hlediska dopravy ulevilo, by totiž mohlo lehce zapříčinit dopravní kolapsy v ulici vedlejší,“ popisuje místostarosta Pavel Čížek a dodává: „Z tohoto důvodu jsme se rozhodli začít řešit vždy nějaké menší území ve městě, ve kterém jsou jednosměrné ulice především z bezpečnostních důvodů potřeba.“ 

Do konce tohoto roku by mělo dojít k zavedení jednosměrných ulic poblíž parku Jana Palacha. „V návrhu úpravy dopravy jsme vycházeli z toho, jak to v území vypadá nyní, kdy je v podstatě jeden jízdní pruh zabrán stojícími vozidly. Respektujeme tedy to, jak jsou zde řidiči naučeni jezdit a parkovat,“ upřesnil Čížek. 

 

Pokud v dané oblasti bydlíte, často jí projíždíte a máte k úpravě dotazy či připomínky, můžete se obrátit na:

 

Ačkoliv zvyknout si na tyto změny může řidičům chvíli trvat, pevně věříme, že tato změna bude jednoznačně ku prospěchu.

 

Kateřina Kotasová