Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Jak si vede Matyáš Vinkler v nové sezoně

Jak si vede Matyáš Vinkler v nové sezoně

20. 6. 2023

Motokrosař Matyáš Vinkler má za sebou téměř desítku závodů v letošní sezoně.


Na trať Moravské Drapák v Zábřehu Račicích se postavil poprvé v životě. Počasí nepřálo, pršelo, přesto v prvním kole bral Maty druhé místo. Druhá rozjížďka byla o mnoho dramatičtější, když se závodník z konce startovního pole probojoval dopředu a opět zaujal stříbrnou pozici!


Závod Nova Motokros Cup v nedalekém Opatově přinesl shodně v první i druhé rozjížďce dvanácté místo. Jiromoto Vysočina Cup ve Štokách bylo zajímavé tím, že se sedmnácti jezdci se na start postavilo i osm děvčat. „Na trati, která není velká, to byl úplný chaos, proto pořadatel v dalších rozjížďkách přesunul holky do vlastního závodu,“ popisuje Matyáš průběh závodu. Trať byla úzká, proto zvolil stopu venkem, aby se vyhnul tlačenici, ale blátivá a místy rozbitá trať ho posunula na desátou pozici, ve druhé rozjížďce se protlačil na páté místo. To znamenalo třináctou příčku celkového pořadí.

Offroad Maraton v Jihlavě nabídl bláto, lesní pasáže, tvrdý povrch a prach. Maty dojel na páté pozici, v celkovém pořadí si polepšil na sedmé místo. V Horním Městě u Rýmařova měl mladý závodník také premiéru. „Hodně kamení, trať na hadry, spousta pádů a zásahy lékařů,“ líčí mladý Vinkler problematický závod. V náročném klání uhájil první místo, druhá jízda byla ukončena předčasně a Maty bral stříbro.


Motokrosový sprint do vrchu se koncem srpna konal na poličské sjezdovce. První pokus nevyšel, drobný pád předznamenal sedmou příčku. Po druhém startu jel Matyáš na jistotu a o dvě vteřiny před druhým obhájil loňské prvenství v dětské kategorii. V Poličce se ze zvědavosti přihlásil i do kategorie MX2, aby poměřil se staršími a zkušenějšími závodníky. V prvním závodě v poli 29 jezdců skončil šestnáctý, ve druhém o příčku úspěšnější.

Další Nova Motocross cup v Opatově ovlivnily prodělaná viróza a zranění z minulosti, dva starty znamenaly shodně desáté místo. Trať Jiromoto Vysočina Cup v Telči patří mezi Matyášovy oblíbené. „Nebyla jednoduchá, letošní jaro je bohatý na déšť,“ říká. Jízda na jistotu v prvním startu vynesla osmé místo, druhý závod pak sedmou příčku. Držíme palce do dalších závodů! Petra Soukupová