Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » Festival dobré zábavy, jídla a pití

Festival dobré zábavy, jídla a pití

31. 5. 2023

V sobotu 3. června 2023 od 12 hodin proběhne v parku Jana Palacha druhý ročník festivalu Svitaverna, kterou v loňském roce navštívilo několik tisíc Svitaváků. Touto akcí opět startujeme letošní kulturní sezonu. 

První ročník ukázal velký zájem návštěvníků o tento typ akce. Do poslední chvíle jsme však nevěděli, zda festival vůbec proběhne s ohledem na velmi nepříznivé počasí. Nejen z tohoto důvodu byly následně zásoby jídla velmi rychle vyčerpány. Letos tak došlo k navýšení počtu stánků, sortimentu i množství jídla. Nicméně tato akce stále zůstává zejména sousedským setkáním v příjemném prostředí městského parku. Pohodový společně strávený čas je pro nás tím nejchutnějším menu.

 

Na jaké dobroty se můžete těšit?

Během svitavského pikniku ochutnáte klasiky jako jsou bramboráčky, hot dogy, tortilly, hrachovku s klobásou, vepřové výpečky, hovězí líčka s kaší nebo oblíbené guláše.

Menu doplní různé burgery, kapří hranolky, kuřecí, vepřové nebo hovězí maso. Exotiku zastoupí sušení červi, Cachupa Rico, Pho Bo, Sushi, kari, italské a mexické speciality. Svůj tatarák představí mistr kuchař Václav Šmerda. Lahůdky v podobě grilovaného bůčku s batátovým pyré nebo kachních jater na špízu najdete u grilu Vojty Petržely z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Bezmasou kuchyni zastoupí zeleninové placičky a špízy. Sladkou tečkou budou cheesecaky s krémem, tvarohové žemlové knedlíčky, trdelníky nebo zmrzlina.

 

Součástí festivalu Svitaverna budou také divadlení představení. Během dne zahrají MiRage a Pavel Čadek. Navštivte také dětskou kuchařskou a herní zónu nebo kejklířský workshop.

Svitavský světák Vojta Petržela předvede se svým týmem kulinářskou show.

Letošní novinkou budou degustace vín v radničním sklípku (nutná rezervace).

Hlavní hvězdou večera bude jistě Michal Hrůza a Kapela Hrůzy.

Festival zakončí letní kino, promítat se bude film Top Gun: Maverick.

Přijďte ochutnat celé svitavské menu, vážení sousedé. Bude složené z těch nejlepších pochoutek, dobré zábavy, skvělé hudby a milých přátel. Dáte si?

Petr Šmerda

 

vložila: Kateřina Kotasová