Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » V Rosničce se letos bohužel patrně nevykoupeme

V Rosničce se letos bohužel patrně nevykoupeme

30. 5. 2023

Ačkoliv byl začátek loňské sezóny na Rosničce z hlediska kvality vody velmi slibný, druhá polovina června vše změnila. Nejen na předešlou koupací sezónu, ale také na několik sezón budoucích.

Do poloviny června 2022 dosahovala průhlednost vody 120 cm, další ukazatele se také vyvíjely pro loňskou sezónu slibně. Například koncentrace fosforečnanového fosforu byla 10-20 μg/l. V druhé polovině června však došlo ke skokovému navýšení koncentrací živin a organických látek, které pokračovalo ještě v červenci. Pro bližší představu, koncentrace již zmíněného fosforečnanu dosahovala na přítoku 200 μg/l, na odtoku z retenční nádrže dokonce 600 μg/l. Tento jev je přitom těžko objasnitelný přírodními procesy v první polovině vegetace.

Stejně tak se koncem června zvýšily hodnoty chemické spotřeby kyslíku, což lze dát do souvislostí s hodnotami fekálních bakterií, které byly na přelomu června a července na zcela neobvykle vysokých hodnotách. „Při těchto koncentracích nelze vyloučit bodový a cílený vnos fekálií v lokalitě pláže a v lokalitě odtoku retenční nádrže, ze kterých se znečištění šířilo. Rybník Rosnička zpracoval tento zdroj standardně jako rybník, takže zpracoval organické látky na minerální, tedy vyrobil dostatek živin pro řasy a sinice. Lze předpokládat, že vzhledem k extrémním koncentracím fosforu budou vysoké koncentrace fytoplanktonu s vysokým podílem sinic pokračovat i v několika letech následujících. Jde přitom o natolik obrovské koncentrace živin, že musely být vneseny do rybníka v koncentrované formě, pravděpodobně formou tzv. dvojitého superfosfátu, tedy průmyslového hnojiva,“ upřesnil loňský incident profesor Blahoslav Maršálek, se kterým město ozdravné procesy na Rosničce koordinuje a zároveň dodal, že: „Zdroje organických látek a fekálií, které byly vneseny do nádrže, naštěstí nevyvolaly kritické stavy i díky tomu, že nádrž byla po aplikaci Profibakterií a zároveň nastupovala sezona makrofyt (vodních rostlin, pozn. red.), které pomohly spolu s aeračními systémy udržet kvalitu vody bez kyslíkových deficitů.“ 

Incidentem se zabývala Policie ČR, které se bohužel nepodařilo pachatele vypátrat. Situaci kolem rybníku Rosnička od počátku také monitorovala, a s Policií ČR spolupracovala, Městská policie Svitavy.  Vzhledem k tomu, že pachatel je stále neznámý, bude situaci v areálu sledovat i nadále, a to za využití různých monitorovacích zařízení.

 

Jak to bude s Rosničkou nyní?

  1. Vzhledem ke špatnému stavu rybníku ještě před začátkem letní sezony, bude poprvé aplikován síran hlinitý, který by měl snížit koncentrace biodostupného fosforu a také fytoplanktonu a sinic.
  2. Nadále se bude pokračovat s aplikací bakterií, využíváním vodních rostlin a hlídáním skladby rybí obsádky. 
  3. Dalším krokem, který by měl kvalitě vody pomoci, je vyřešení přítoku vody do Rosničky. V tomto směru jsou již naplánovány projekty, které počítají s revitalizací koryta Svitavy a Javornického potoka. Ta bude zahrnovat např. meandrování toku, výsadbu vhodných dřevin či zbudování tůní.
  4. Zároveň se také zpracovává projekt na odbahnění rybníku, se kterým je počítáno již od začátku zavedení přírodě blízkých opatření. Vzhledem k finanční náročnosti v řádu desítek milionů korun se ovšem čeká na vhodný dotační titul, který by s financováním pomohl, a také na vhodnou dobu, kdy budou vyřešeny, nebo alespoň minimalizovány podněty, které stav rybníku zhoršují.

Je velká škoda, že hlavním letošním cílem je udržení alespoň uspokojujícího stavu vody v rybníku, namísto jeho dalšího zlepšení. Primárně nyní ale musíme zamezit tomu, aby nastala obdobná situace jako v roce 2018, kdy došlo k úhynu ryb,“ shrnul starosta David Šimek.
Podrobné informace, které vám dají jasnou představu o jednotlivých zavedených opatřeních, se dozvíte z výročních zpráv, které jsou umístěny pod odborem životního prostředí. 

Kvalitu koupacích vod v Pardubickém kraji můžete sledovat také na webu Krajské hygienické stanice.

Kateřina Kotasová