Úvod » O městě » Aktuálně » Novinky » (Ne)jsme (bez)mocní

(Ne)jsme (bez)mocní

22. 2. 2023

Policie ČR a Probační a mediační služba se dnes na celém území ČR připojily k Evropskému dni obětí trestných činů, který má za cíl zvýšit povědomí o potřebách obětí.

Ve Svitavách se přesně ve 12 hodin rozblikaly majáky nejen vozidel Policie ČR, ale se svým vozem se také přidali strážníci Městské policie Svitavy. Minutou ticha tímto symbolickým krokem projevili úctu obětem.

 

Probační a mediační služba jen v loňském roce spolupracovala s 4 843 oběťmi trestného činu.

Pro vaši představu, v roce 2022 bylo rozložení obětí podle spáchaného trestného činu následující:

  • 12,8 % oběti trestného činu krádeže
  • 12,2 % oběti zanedbávání povinné výživy
  • 9,6 % oběti podvodu
  • 7,6 % oběti výtržnictví
  • 7,2 % oběti ublížení na zdraví z nedbalosti
  • zbytek tvoří oběti dalších trestných činů

 

Přímo ve Svitavách se nachází jedna z poboček Probační a mediační služby. Před Langerovu vilu proto přišla projevit úctu také její vedoucí, Jaroslava Šabrňáková, společně s vedoucí Krizového centra J.J. Pestalozziho, Irenou Valtovou.

Obě organizace sídlí ve stejné budově, a tak se v této záležitosti přímo nabízí vzájemná spolupráce, která také koordinovaně funguje. Stává se, že se na krizové centrum obrací oběti trestných činů samy. V takovém případě jsou přesměrovávány o patro výše. Pokud naopak ve středisku Probační a mediační služby nějaká z obětí potřebuje psychoterapeutickou či psychologickou pomoc, odkáží ji pro změnu na KC J. J. Pestalozziho.

 

A jaké statistiky se týkají svitavského střediska?

V roce 2022 našlo pomoc v poradně pro oběti 18 obětí. Zpravidla se jedná o dlouhodobou spolupráci. „Nejčastěji pomáháme s poskytnutím právních informací, s podporou obětí, s doprovázením při jednáních na policii nebo při soudním jednání,“ doplnila Šabrňáková.
V rámci přípravného řízení (tj. před rozhodnutím soudu ve věci) se vloni na středisku pracovalo s 25 oběťmi. „Dvanáct z nich se zúčastnilo mediačního jednání s pachatelem trestného činu, mezi oběťmi a pachateli byly uzavřeny dohody o náhradě škody v celkové výši 264 835 korun,“ dodala Šabrňáková.
Ve vykonávacím řízení, tedy v případech, kdy již bylo soudem rozhodnuto o uložení některého z alternativních trestů a Probační a mediační služba v tomto případě pracuje s pachatelem v rámci zajištění výkonu alternativního trestu (např. trest obecně prospěšných prací, trest domácího vězení, dohled probačního úředníka), nabízí Probační a mediační služba možnost spolupráce i obětem trestných činů. „V tomto případě využilo v roce 2022 naši nabídku 26 obětí,“ ukončila výčet Šabrňáková.

Více se o této problematice dočtete na webové stránce Probační a mediační služby

Kateřina Kotasová